Ad

Slider

Sakin şehir Güdül Şifa Yolu Projesi Başladı

 Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) Türkiye tarafından desteklenemey uygun görülen Sakin şehir Güdül Şifa Yolu Projesi açılış çalıştayı ile başladı. Çalıştayda proje takdimi, Ankara’da yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler çalışmaları  ve Prof. Dr. Fatih Satıl ve Prof. Dr. Gülendam Tümen konuyla ilgili sunumları yapıldı. Çalıştay programı Güdül’de yapılan ziyaretler ve arazi çalışmalarıyla devam etti.

Proje planını takdim eden proje koordinatörü Cemile Çetin, atölyenin güzel işler başardığını ve bundan sonra da “Sakin Şehir Güdül Şifa Yolu Projesi” kapsamında çeşitli faaliyetler yapmayı hedeflediklerini belirtti. Konuşmasında; “Özellikle bir aydır incelediğimiz çalışmalar, Güdül'de yetişmesi muhtemel bitkiler ve tıbbi aromatik bitkiler ve GEF SGP projelerinden oluşan doğal hikâyeler bize önümüzde neler yapmamız gerektiğini işaretini verdi. Umuyorum ki bu projede SGP’nin iyi uygulama örneği projelerinden biri olur.” dedi. Güdül Belediyesi ve Güdül Orman İşletme desteğini beklediklerini ifade etti.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Birim sorumlusu Abdülkadir Arslan, yaptığı sunum ile Ankara Gölbaşı ilçesinde yapılan tıbbi ve robotik bitki ekim ve dikim çalışmalarına yer verdi. Çiftçi eğitimleri, kümelenme, mikroklima alanları oluşturma ve ara- nihai ürün elde etme çalışmalarını belirtti. Safran reçeli, hasat şenliği, aronya üretimi gibi konularda bilgiler verdi. Ankara Belediye Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi olarak Nallıhan vadisinde ve Gölbaşı kampüsünde tıbbi ve aromatik bitkilerden üretim alanları oluşturduklarını belirtti.

Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ekoturizm ve etnobotanik konulu sunum yapan Prof. Dr. Fatih Satıl; Eko turizmcinin yörenin ekonomik durumunu geliştiren faaliyetler yaptığını ve çevreye duyarlı bireyler olduğunu belirtti. Çok çeşitli eko turizm faaliyetleri olduğunu belirtirken yörede bulunan etnobotanik kullanım özelliklerinin, butik üretimler pazar yerlerinin, halk hikâyelerinin, anıt ağaçların, fotoğraf çekim yerlerinin, hasat şenliklerinin, festivallerin, gastro turizmin, butik konaklama tesislerinin, doğal güzelliklerin, termal kaynakların önemli olduğunu ifade etti. Proje konusunda ekoturizm ve doğa yürüyüşleri kapsamında haritalandırmalar, lokasyonların hikâyelerinin ortaya konulması, ekoturizm güzergâhlarının duyurulması gerektiğini ifade etti.

Tıbbi aromatik bitkiler ile nihai ürün elde etme yolları sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Gülendam Tümen; Tıbbi ve aromatik bitkilerin genel kullanım alanlarına değindi. İyi üretim uygulamaları konusunda tecrübelerini paylaştı. Tıbbi ve romantik bitkilerden nihai ürün elde eden böyle atölyelerin ve aromaterapi çalışmalarında; üretim koşullarını, raf ömrünü, biyolojik aktivite deneylerini, toksik zehir testini, doz araştırmalarını, endikasyonları, Avrupa Farmakopesi standartlarına uyum konusunda çalışmaları yapması gerektiğini ifade etti.

Arazi çalışmasında Güdül pazar yeri, Tahtacıörencik, Yeşilöz, Yelli, Karacaören, Kayı ve Kavaközü olmak üzere 6 köyde etnobotanik ve ekoturizm destinasyon araştırması yapıldı.

Proje eğitimler, arazi ziyaretleri ve yeni girişimlerle devam edecektir. 



























Açılış Çalıştay haberi basında; 

Ticari Hayat Gazetesi: http://www.ticarihayat.com.tr/haber/Sakin-Sehir-Gudul-Sifa-Yolu-Projesi-basladi/122156

İstiklal Gazetesi: https://www.istiklal.com.tr/haber/sakin-sehir-gudul-sifa-yolu-projesi-basladi/696822

Yeniufuk Gazetesi; https://www.yeniufukgazetesi.net/Güdül- sifa-yolu- projesi çalıştayı-7580-haberi


0

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Mega Menu

blogger
© www.beslersifa.com | Her hakkı sağlıklıdır.
Coded by @suleymancetinx | ile yapılmıştır.